mars 28, 2022

Keramik-kurs

Jag har drömt om att hålla på med keramik länge nu. Kollar regelbundet efter både drejskiva+ ugn utan att egentligen ha någonstans att ha det än. Det har för mig kännts otänkbart att köpa ett hus där jag inte också kan syssla med keramik på hobbynivå. Jag slukade svt serien ”Dreja” & blev helt överlycklig när jag lyckades få en plats till en 5 veckor keramikkurs som började i början av året.

”Kanske bra att testa innan jag köper egna grejer” resonerade jag & alla runtomkring mig höll med. Jag hade höga förväntningar, visste att det skulle vara svårt men som med allt man inte har testat än så finns det ju en chans att man skulle kunna vara världens talang. Det var jag inte.

Första tillfället innehöll mycket ny information, om leran, processen, tekniker m.m… Innan vi själva fick sätta oss vid varsin drejskiva. Försökte centrera den förbannade lerklumpen tills händerna nästan blödde. Tillslut tog jag emot hjälp & kunde fortsätta dreja den ordentligt förminskade lerklumpen som fanns kvar. Det blev en liten liten skål men den blev min första någonsin.

Resterande tillfällen var likt den förra uppdelad i en teoridel & en praktisk. Vi fick lära oss bereda undersidan samt testa på de övriga sätten att arbeta med keramik med.

Jag lyckades aldrig centrera, men älskar ändå att hålla på med lera & att dreja. Känslan av att skapa någonting från ingenting.

Det blev några grejer tillslut, om än mycket färre än vad jag i mitt huvud skulle hinna med. För vilken tid allt tog med all torktid & alla bränningar. Mitt tålamod blev prövat ordentligt! Även om tillfällena i sig bara swishade förbi. Kommer sakna att gå på keramik en gång i veckan & letar redan efter en fortsättningskurs.

Min första lilla samling, glaserad & klar: