maj 10, 2020

Träning efter graviditet

Efter 9 månaders graviditet & en förlossning är kroppen inte helt 100. Det är jätteviktigt att stärka upp inifrån innan man börjar på med tuffare grejer. Tror dock att det är väldigt bra att börja träna/röra på sig så snart man kan, om kroppen tillåter. Inte för att tappa alla extrakilon så fort som möjligt utan för att må bra!
Min graviditet med Astrid var tuff med extrem foglossning från v.24. Förlossningen gick bra men hade en lång krystfas som slutade i många stygn, som senare gick upp. Det tog lång tid för mig att ens kunna ta en promenad utan tyngdkänsla & det fanns en period där jag googlade framfall varje dag. Knip & inre magmuskel-träning blev jätteviktigt för mig. Körde Mamma-mage-appen dagligen vilket hjälpte mig jättemycket & efter 4 månader med styrka, promenader & simning var jag helt återställd för tuffare träning.
Bästa köpet för att bibehålla en aktiv livsstil, bärselen! Vi har en Ergobaby Adapt, som vi älskar. Hade den dagligen med Astrid tills hon lärde sig gå, typ. Här är hon ca 2 mån och jag var fortfarande tvungen att gå långsamt.
Från en cykel-helg i Trysil när A var 3 månader. Superfint även om konditionen inte var på topp.
Började springa med en Mamma-löpgrupp efter 4 månader. Kändes jättetryggt med en tränare som hade koll på vad man skulle tänka på. Här körde vi supertuffa intervaller, så kul! 
Vi skaffade en begagnad träningsvagn & använde den extremt flitigt!
Lyckan efter ett riktigt tufft intervallpass!
Jag kunde träna på bra utan minsta problem & blev sedan gravid med Lydia våren därpå. Vet inte om det enbart berodde på hormoner eller om det kan ha någonting med att jag hade tränat upp mitt bäckene/ inre magmuskler så bra, för med Lydia slapp jag foglossningar helt & kunde träna på bra under hela graviditeten. Efter en lagom snabb & smidig förlossning, utan behov av stygn, kände jag mig rätt hel i kroppen ganska direkt efteråt. Var dock noga med att börja lungt med mamma-mage övningarna även denna gång. La upp det ungefär såhär:
Första månaden:
Började köra ”Mamma mage”-övningar direkt efter födseln + knipövningar flera gånger per dag. Efter 3 dagar började jag med dagliga promenader, frisbeegolf-rundor och testade även senare att åka längdskidor vilket kändes bra. Var noga med att inte bära för tungt, inte ens Astrid. Inga hopp eller aktivering av de yttre magmusklerna.
Körde mamma-mage övningar VARJE dag första veckorna. Ibland med sällskap.
Hade inte klarat mig utan bärsele denna gång heller! 
Andra månaden:
Fortsatte med Mamma-mage övningar, knip & promenader. Körde även mer styrka & skidåkning. Började även klättra & cykla. När Robin började jobba igen blev jag tvungen att bära Astrid mer, kände dock att min kropp klarade av det som tur är. Hur gör man som tvåbarnsmamma annars? Fortsatt ingen löpning/hopp.
Hann klättra några få gånger innan Coronan kom…
Vi insåg att vi inte skulle klara oss utan en dubbel-träningsvagn så vi sålde enkelvagnen & köpte en. 
Barnen älskar att sitta i den bredvid varandra. Lydia ligger i en ”Thule Infant sling”.
Tredje månaden:
Var på efterkontroll & fick det bekräftat att allt såg bra ut. Började springa, till en början korta bitar under en promenad men strax därpå intervaller. Utöver löpning blev det hårdare styrkepass & våra dagliga promenader/vandringar såklart.
Kör live-styrkepass via Kvix.se. Gillar att träna ihop med andra & detta ger lite samma känsla. 
Är ut minst en gång per dag, oavsett väder. Mår så mycket bättre av frisk luft!  
Fjärde månaden:
Känner att kroppen är helt återställd. Kan springa utan problem & känner inte att jag längre behöver ta hänsyn till att jag fött barn på samma sätt som förut. Fokus framöver kommer vara att bygga upp mer styrka & konditon.
Att kunna springa igen, sån lycka! 
Tränar ofta i vårat hemmagym tillsammans med barnen. Kanske inte alltid blir så bra pass som man tänkt sig men alltid bättre än ingenting!