juni 15, 2019

Gdansk & Helhalvön

Efter några fina dagar på Öland rullade vi vidare mot färjan som tog oss över till Polen. Så smidigt att åka på kvällen, sova hela natten och komma i land på morgonen efter!

Åkte direkt in till Gdansk där vi började med en brunch i gamla stan. Hade hört att det skulle vara vackert men blev ändå förvånad! Gick sedan runt i stan resten av förmiddagen & åt sedan en fantastiskt god pasta med lax till lunch.

Därefter flydde vi värmen i stan, ca 32 grader, och tog oss ut till havet där vi även skulle tälta. Närmare bestämt vid stranden Stogi. Det var kallt i vattnet men otroligt fint ändå!

På natten blev det världens åskväder, fick ett varnings-sms att man inte skulle ta skydd under träd, hålla sig inomhus m.m… och där låg vi i tält, i en träddunge. Astrid sov som en stock & jag somnade direkt efter att jag hade fått Robin att lova att inget träd skulle falla på oss.

Nästa morgon var det riktigt varmt igen och alla tecken på dåligt väder var borta.

Vi åkte in till stadskärnan efter frukost. Över 30 grader även denna dag! Strosade runt, åt en fantastiskt god lunch, kylde ner oss på en galleria och åkte sedan vidare ut mot ”Helhalvön”.

Hade blivit rekommenderad att åka ut på Helhalvön av en polsk kollega. En fyra mil långsmal halvö med vita stränder på båda sidorna. Visste inte riktigt vad vi sökte efter när vi började åka ut på den. I mitt huvud skulle det vara jättesmalt med synliga stränder på båda sidorna av vägen.

Åkte därför förbi många fina campingar och surf/kite stränder tidigt på ön i tron om att något ännu vackrare skulle dyka upp. Det blev istället bredare och skog, i flera kilometer. Tillslut kom vi ut på änden där det fanns en camping, en rätt sunkig men vi bestämde oss för att tälta där ändå pga trötta och hungriga. Försökte skratta åt att vi åkt förbi så många fina ställen för att tillslut hamna här, en camping utan strand, men kunde knappt.

Vi gick ner till centrum och hamnade på en riktigt mysig restaurang med den härligaste damen som serverade oss. Hon gjorde hela resan längst ut på halvön värd och maten var inte dum den heller.

Efter middagen tog vi en löptur ner på stranden där vi möttes av vit strand så långt vi kunde se, så vackert!

Morgonen efter tog vi en promenad och hamnade på det underbaraste fiket i Polen. Minns inte när jag drack så gott kaffe sist!

Efter frukosten bestämde vi oss för att ta oss tillbaka till någon av de stränderna vi åkte förbi tidigare eftersom man kunde vindsurfa där. Stannade vid ”Chalupy plaza”. Förstå min lycka när vi kommer fram till stranden och jag ser att man även kunde vågsurfa! Hyrde en bräda på Banana surf där de var supertrevliga.

Eftersom det var rätt kallt i vattnet var vi mestadels helt ensamma i vattnet, glad att jag tog med våtdräkten! På land var det desto varmare, ca 30 grader även denna dag så på stranden låg en hel del och solade. Det var över lag mycket mindre turistigt på hela halvön än förväntat. Lite konstigt då stranden var så fantastiskt fin men rätt skönt för oss som gärna håller oss ifrån det allt för turistiga.

Att kunna surfa i Polen var absolut inget jag hade räknat med, pricken över iet på hela resan! Kan verkligen rekommendera både Gdansk & Helhalvön, med eller utan bebis & tält.