augusti 18, 2019

Lofoten med bebis

Hemma från några fantastiskt fina dagar i Lofoten. Har velat åkt dit i flera år nu så är så glad att vi tog oss iväg. Vår första tanke var att åka natt-tåg upp och sedan hyra bil & tälta. I sista stund ändrade vi oss och valde att låna Robins föräldrars husbil istället. Vilket vi såhär i efterhand är väldigt glada över att vi gjorde. Väldigt smidigit att kunna stanna vart som helst och ha nära till kök, säng & badrum, speciellt när man reser med en bebis.
Resan dit gick väldigt bra. Vi tog det i Astrids takt, åkte på medans hon sov, plöjde ljudböcker och stannade mycket. För oss tog det tre dagar upp och då åkte vi bil runt & skippade båt vilket hade varit ett snabbare alternativ.

Väl framme i Lofoten började vi med att vandra upp för Tjeldbergtrind, en led som vi enligt Outt var lagom lång och svår för oss, med bebis.
Astrid satt i bärstol och även fast det var väldigt brant sov hon som en stock hela vägen till toppen. Stigen dit var fin och lätt att följa. Väl uppe möttes vi av fantastiska vyer från alla håll. Magiskt!

Astrid vaknade på toppen så vi tog en lång fika i solen innan vi vandrade ner igen. Hela turen blev ca 4km fram och tillbaka och hade en höjdskillnad på över 300m från bott till topp.
Vi åkte sedan vidare och stannade till vid Lofoten Museeum där vi tog ett dopp, åt en glass och stannade för natten. De hade en stor parkering utanför där fleral husbilar stod.

Nästa dag åkte vi vidare till Ustad för att surfa. Vi hade fantastiskt fint väder även denna dag! Vi hyrde en bräda på Arctic Surf Ustad, 400nok för 24h.
De berättade för oss att det pga låg/högvatten inte blev bra surf förän på eftermiddagen men jag kunde såklart inte hålla mig iallafall. Trots små vågor var det otroligt fint! Inte alls så kallt i vattnet som jag förväntat mig.

Vi tog en surfpause efter några timmar och bytte om till vandingskläder. Precis vid stranden började en led som tog oss upp på ett lagom högt berg med fantastisk utsikt! Astrid sov även denna gång hela vägen vilket var tur då det var väldigt brant bitvis.

Kvällssurfen på Ustad strand är bland det bästa jag surfat i. Helt fantastiska vågor! Trots att det var väldigt mycket folk kändes det heller inte trångt då man kunde surfa längst hela stranden. Älskar även när det verkligen bara är sandstrand så man slipper hålla koll på stenar eller rev.
Att surfa gravid känns lite märkligt då det blir lite ostadigare samt inte är jätteskönt att ligga på mage. Gick dock väldigt bra ändå och mycket skönt att jag fortfarande kommer i våtdräkten!
När jag kom upp ur vattnet, i extas över hur underbart allt var, gick Robin ner på knä och friade!! Så vackert! Sa självklart JA! Firade sedan med en kanelbulle på Arctic innan vi bäddade ner oss i husbilen.

Morgonen efter bjöd inte på fullt lika bra väder. Mulet och regn. Vi åkte vidare neråt till Leknes där vi tog en fika på stan och passade på att handla mat. På eftermiddagen hade det slutat att regna så vi tog på oss kängorna och vandrade upp för Nubben. En brant men kort tur med utsikt över bl.a. Rambergsstranden.

Efteråt åkte vi ner till stranden och fotade lite.

Mot kvällen började vi ta oss uppåt igen pga Arctic Race of Norway som skulle stänga av vägen där nere dagen efter. Stannade på samma ställe som några dagar tidigare, vid museet, där vi kunde låna ducsh och toalett. Så härligt med en riktig dusch efter några utan!

Dagen efter påbörjade vi resan hemåt. Fanns så mycket mer att se och göra men vi kände att det räckte för oss denna gång. Kunde inte haft det mycket bättre!